Vrijdag 25 juni 2021.
Het is weer warmer aan het worden, de dag begint met 20º, en veel zon.
Alles even bijwerken en weg. We proberen zo’n beetje de grens te blijven volgen, maar dat is lastig om 2 redenen: allereerst is er van de oude grens niet veel over. De huidige weg slingert dus een beetje van links naar rechts over die oude grens. Op de tweede plaats is het lastig omdat men, vandaag voor de vijfde keer, gewoon plotseling de weg volledig afsluit. Vergeten wordt daarbij om een Umleitung aan te geven. Geen probleem voor de mensen die de omgeving kennen, maar daar horen wij helaas niet bij. Vandaag heeft dit gezorgd voor een dikke 20 km omweg over smalle landweggetjes. Eigenlijk ook wel leuk, normaal zou je hier nooit komen.
We hebben de navigatie geprogrammeerd met bezienswaardigheden zoals het Erinnerungsort Elbberg in Boizenburg-Elbe en enkele camperplaatsen. Die laatste vallen allemaal tegen totdat we bij de CP aan de veerstoep bij Neu Darchau komen. Mooie plek met zicht op de Elde, in de verte een wachttoren en de constant op en neer varende veerboot die Tanja heet. Die heeft het druk.
De CP is gratis, dus staat er de enige Nederlander die we vandaag zien, buiten onszelf natuurlijk ha ha. Het is nog vroeg op de middag als we er al staan, dus lekker lezen en naar het water staren.
foto 188-193-194
Zaterdag 26 juni 2021.
Warm vandaag >25º met een enkel wolkje.
Op verschillende plaatsen langs de weg zie je borden staan met datum en tijd wanneer op die specifieke plek de grens open gegaan is.
foto 195
Wij gaan via Marschhufendorf ‘Konau’ onderweg. Dit gehucht lag tegen de grens aan en was in de DDR-tijd naar de west-zijde totaal afgesloten en naar DDR-zijde bijna. Dat heeft tot gevolg gehad dat er vanaf voor de oorlog tot 1989, maar ook daarna geen ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. De enkele unieke Niedersäksische boerderijen zijn blijven staan en in de DDR-tijd gebruikt en onderhouden door de Arbeitsgemeinschaft. Heel apart om te zien en eigenlijk zou je een drone moeten hebben om het goed op de foto te zetten.
foto 196-199-202
Een stukje verderop ligt ‘Dorfrepublik 1967-1989 Rüterberg’. Daar zit een verhaal achter: door een grenscorrectie tussen de Sovjetische Zone en het westen werd het dorp een west-duitse enclave binnen de DDR. Dat heeft jaren zo moeten zijn totdat de inwoners het zat waren. Misschien ook omdat ze tussen 11 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens niet in of uit hun dorp konden. Het inwonertal zonk van 300 naar minder dan 150 en de steenfabriek die er was werd afgebroken. Precies 1 dag voordat de muur viel riepen ze hun republiek uit. Tegenwoordig is het hun toegestaan om zich nog steeds officieel dorpsrepubliek te noemen.
foto 205-209
Het is al middag als we bij Festung Dömitz zijn. Ooit bedoeld als bewaking van het Elbe-dal.
foto 217
Een mogelijk volgende CP zou bij de kamelen zijn, maar daar zien we toch maar van af. Een heel stoffig hoekje is het. Ooievaars hebben daar geen last van.
foto 228-230
Wij kiezen voor de CP in Hitzacker. Het is gratis, verhard en ontzettend druk. Er mogen 60 campers staan en die zijn er zeker, incl. 2 nederlanders. Waarom dit zo aantrekkelijk is zal voor ons altijd een raadsel blijven. Het dorp zelf is best wel aardig maar niet echt fotogeniek, de restaurants sluiten uiterlijk 20 uur en ja, er loopt wel de Elbe-radweg langs. Maar dan moet je of heel ver fietsen om over te steken via veer of brug, of op en neer trappen.
Dat doen wij allebei niet. In plaats daarvan fietsen we naar het dorp, bekijken dat goed vanuit alle hoekjes (zijn er niet zoveel hoor) en gaan dan naar het plaatselijke museum. Dat is een beetje stoffig, ook de beheerder trouwens. Maar er staat wel wat bruikbare info tussen, ook over de oude grens. En ook: wij wisten niet dat Prins Claus, ja die van Beatrix, hier geboren is en dat hij en de koningin hier op bezoek geweest zijn. Later nog eens herhaald door Willem-Alexander. Van de beheerder horen we waar zijn ouderlijk huis/paleisje staat.
ouderlijk huis van Prins Claus
foto 231-232-233-234-236
Zondag 27 juni 2021.
Warm vandaag 30º met een enkel wolkje. Het is teveel van het goede eigenlijk.
Nog even over gisteren. We zitten even buiten, horen we ineens ‘warm vandaag hé?’ Dat komt van een Brabander die twee plaatsen verderop staat en blij is even te kunnen oh-en. Een minuutje later zit hij al op ons trapje. Hele verhalen dat hij, in zijn 22 jaar oude Hymer met zijn Jack Russell al vanaf april onderweg is en o.a. al in Frankrijk, de Baltische Staten (helaas lieten ze hem Rusland niet in), Polen enz. geweest is. Planning is binnenkort nog naar Scandinavië. Pas in september naar huis en dat doet hij nu al 12 jaar, sinds zijn vrouw gestorven is. Bijzonderheid: hij is pas 84 jaar en in zijn werkzame leven vrachtwagenchauffeur geweest. Goede leerschool gehad dus!
Eerste stop vandaag is Burg Lenzen waar een bezoekerscentrum is met info over das grüne Band. Intussen is ons wel duidelijk dat deze ecologische strook zich uitstrekt van de Poolzee (puntje van Finland) tot Griekenland. Mocht er dus nog onduidelijkheid zijn: de oude oost-west grens vormt daar maar een klein stuk van.
foto 242-244
Het landschap is leeg, dwz heel grote akkerbouwvelden met graan, aardappelen en maïs, bijna geen boerderijen. Af en toe een dorpje. Soms een beetje ‘opgefrist’, maar heel vaak staan er nog oostduitse bouwvallen. Soms nog bewoond, vaak staan ze te wachten op afbraak.
Wij gaan naar de haven in Wittenberge waar we gaan kijken naar de F1 (Max gewonnen), dan voetballend NL (verloren!) tegen Tsjechië en vanavond weer wat anders :-), een oude Tatort, de nieuwe moet plaats maken voor het voetbal. Intussen horen we dat van der Poel in de Tour de France de gele trui heeft. Wat wil je nu alles bij elkaar nog meer? Nou ja, Nederland had moeten winnen natuurlijk.
foto 246