Zondag 25 april. Gevoelstemperatuur vlg. weer-online vanmorgen 3º. Echte temperatuur 7º. Kijk even naar de datum: april en niet december of zo.
Als je zo door Nederland rijdt door en langs de dorpen en steden zie je ècht òveral aan de randen daarvan nieuwe buitenwijken liggen. Je vraagt je dan of er nog steeds zoveel behoefte aan nieuwe woningen is, maar dat kun je natuurlijk niet zien.
Wat je wel ziet zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende wijken. Van puur oostduitse eenvormige straten en huizen van witte steen naar creatievere oplossingen. Wellicht zitten er achter de gevels vaak dezelfde woningen, aan de buitenkant kun je dat niet zien doordat er veel verschillende vormen en materialen gebruikt zijn. Soms gaat het nog veel verder doordat er wezenlijk andere bouwwerken gezet zijn.
En dan komen we in Almere, volledig buiten de route, maar we zitten er dichtbij en anders komen we er misschien nooit meer. Een fietstochtje ’s middags bevestigt die veronderstelling. Het is natuurlijk bekend dat Almere en alles eromheen op de tekentafel ontworpen is, maar dat dit ter plaatse zo enorm duidelijk wordt, is onverwacht. Niets heeft een ‘natuurlijk’ of spontaan voorkomen. Toch zal dit voor veel mensen een zekere aantrekkingskracht hebben.
Wat men hier wel heeft, en ook dat is onverwacht, een kasteelruïne. Daar hangt een heel verhaal aan vast.
Het ontwerp stamt uit 1999, de bouwstart was 2000 en in 2002 is men met de bouw gestopt. Sindsdien is het een ruïne aan het worden. Een interessant verhaal ligt eronder, zoek op internet op ‘almere kasteel’.
Huidige stand van zaken: Almere opent in 2022 de Floriade waar op dit moment de tekorten enorm oplopen tot frustratie van de inwoners. Die vragen zich af waarom dat wel betaald wordt en de steun voor een themapark rond het kasteel ontbreekt terwijl dat nauwelijks gemeenschapsgeld gekost zou hebben. Ruikt naar ….???
Een heel sympathieke booteigenaar in de haven van Almere waar we met de camper staan praat ons bij over de actuele toestand. Hij doet dat zeer geloofwaardig en onderbouwd dus dat zal wel kloppen.
Wat ze ook hebben hier vlakbij is een goede pizzeria en dan is het tijd voor Tatort.
Maandag 26 april 2021. Hetzelfde weer.
We koersen naar Recreatiehaven Boekhorn in Heerhugowaard. Zeg maar “Hugo” roept een spandoek in het midden van de stad. Als je het idee had van een oude stad, vergeet het maar. Groot, ruim, nieuw en dus niet interessant. We komen erdoor als we met de fiets naar Alkmaar gaan, heen en terug zo’n 25 km. Leuke tocht wel.
In Alkmaar hetzelfde beeld als overal: er zijn best wel wat mensen buiten, maar de sfeer ontbreekt. Veel winkels dicht, geen horeca open. Toch een leuke stad met de overal aanwezige grachten.
vier op een rij Alkmaar typisch voor Noord-Holland, rietdaken in vele vormen en uitsnijdingen uitzicht vanaf onze CP in de jachthaven in Heerhugowaard
Dinsdag 27 april 2021. Koningsdag en eindelijk wat warmer.
We volgen de route van het boekje, dat wil zeggen eerst weer ’terug naar de kust’ en wel naar Egmond aan Zee, vervolgens naar Bergen aan Zee en tot slot Camperduin. Conclusie: je mag dan wel zin hebben in een broodje vis, het blijft bij zin. Want het is overal zo druk dat je zelfs nog geen plekje dubbel-parkeren kunt krijgen om even die vis te scoren. Toegegeven het is Koningsdag en het is mooi weer. Maar voor ons is er maar 1 conclusie: wegwezen. Als het nu al zo vol is wat moet dat dan zijn als het zomer en vakantieperiode is? Als dan ook nog buitenlanders mogen komen? Enfin, ieder het zijne.
Wij gaan naar camperplaats Hossebosch in…. Heerhugowaard. Na 75 km rijden zijn we nu 7,5 km van waar we vanmorgen vertrokken. Een groot grasveld naast een klein riviertje, prachtige plek. Zonder voorzieningen maar daarvoor staan er misschien ook maar 5 campers voor een tientje.
Het was wel een mooie rit vandaag, langs de bollenvelden, door de duinen en dwars door alle dorpjes. We waren rond 14 uur op de camperplaats en hebben de rest van de middag lekker geluierd.
toerisme aan zee ‘duinbomen’ zicht vanuit onze camper op de camperplaats
Als we zo rondrijden en vanuit onze hoge zetel over het land uitkijken valt steeds weer op hoe diep vaak de polders liggen ten opzichte van het water. In die polders huizen, kassen, mensen en dieren die allemaal doen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat een dijk dat water tegen houdt. Als die er niet zou zijn stond alles vele meters onder water. Knappe techniek allemaal, temeer omdat je er niets van ziet. De meeste windmolens die er nog zijn staan er voor de sier of voor het meel.
Woensdag 28 april 2021. Het is een hèèl klein beetje warmer als gisteren.
We gaan weer een stukje verder: eerst weer teug naar de kust, Petten. Centre of Energy and Science staat er overal op borden bij wegen waar je niet in mag rijden. Kernenergie ten dienste van de gezondheidszorg.
Zo dicht mogelijk langs de kust tussen de giga bollenvelden door naar Callantsoog, Groote Keeten, Julianadorp aan Zee naar Den Helder. Daar is een CP bij het marinemuseum. Na goedkeuring besluiten we daar te blijven. Het zonnetje schijn lekker en de noord-oostenwind doet met kracht 4-5 z’n best om alles schoon te blazen.
De fietstocht moet dus goed gepland worden, langs het water wind-uit en binnendoor terug wind-in. En dat lukt prima. De eerste 10 km gaan over de dijk pal langs de zee, trappen is bijna niet nodig. Na een kleine 25 km zijn we weer terug van de mooie tocht en maken we gebruik van de ‘fish and chips’-bakkers die ongeveer onze buurlui zijn hier op de camperplaats.
de veerboot naar Texel fietsen over de dijk een mooi duinmeer
een stukje booreiland en in de verte enkele marineschepen het oude marinegebouw
de voorkant en de achterkant van de museumduikboot
R B zegt
Mooie verhalen weer maar wij waren in Friesland ook mooi en ondertussen hebben ze ingebroken thuis.Dus zijn we naar huis gegaan.Helaas maar jullie nog een fijne vakantie.gr M&R