Maandag 22 juni 2020. Zon, 23º
We rijden over het Friese platteland met mooie uitzichten en leuke dorpen. We gaan bovenlangs, langs de zeedijk naar het Lauwersmeer. Als we de provinciegrens naderen verschijnen er bomen. Niets bijzonders normaal gesproken, maar het gaat hier niet om bomen langs de weg zoals we de laatste dagen alleen maar gezien hebben. Nee, bossen! Die ook weer snel verdwijnen als we het gebied Lauwersmeer in rijden.
foto 851-855-856-858-860-864
De volgende etappeplaats vinden we: Bombay.
foto 868-869
De plaats waar Abel Tasman (ontdekker van o.a. Tasmanië) geboren is, Lutjegast, heeft naast straatnaam, museum, enz enz ook een monument gemaakt door een kunstenaar ter herinnering aan Tasman, de Baak geheten. De plaats waar het staat ligt honderden meters buiten het dorp in het veld….
foto 870
De camperplaats die we uitzochten is in Groningen en als we daar aankomen blijkt dat we daar jaren geleden ook al eens gestaan hebben, maar toen sneeuwde het en stonden we allen. Nu staan er enkele tientallen campers en wij rijden door naar Middelstum. Een heel rustige plaats, eerst alleen later gezelschap van een collega-camper.
Op de fiets nog even het dorp verkennen, maar dat is nogal gauw gezien.
foto 873-874
Dinsdag 23 juni 2020. 25º, zon.
We vervolgen de route en zijn rond de middag in Polen, bereikbaar via een héél smal weggetje. Bij passeren zakt de ene auto bijna in de sloot en wordt de andere door de prikkeldraad van de dijk vermeubeld.
foto 876.
Even verder lokt het bord ‘historisch Appingedam’ uit om er een kijkje te gaan nemen. We rijden er met de camper doorheen en besluiten dat het niet de moeite waard is om verder te onderzoeken. Sorry Appingedam.
Niet alleen in Friesland hebben ze veel water, dat geldt ook voor Groningen. En zo gebeurt dit regelmatig:
foto 880
brug open
Nauwelijks een uurtje later zijn we in Napels. Dat wil zeggen, bij het bord dat verwijst naar Napels-oost, dus moeten we wel in Napels zijn.
foto 882
Na vele omzwervingen om de goede camperplaats te vinden, veroorzaakt door wegafsluitingen zonder alternatieve route aan te geven, stoppen we op camperplaats Duurswoldje in Slochteren. Klein maar fijn en we besluiten om een dagje te blijven hier.
foto 884
Woensdag 24 juni 2020. Zomer, 29º en alleen maar zon.
Verkenning per fiets van de provincie Groningen, een stukje daarvan, bij het Schildmeeer. Mooie landschappen, weidse blikken en mooie dorpen.
Het eerste dat we tegenkomen is Denemarken, dat hoeven we morgen niet meer te zoeken.
foto 885
In deze buurt, maar zeker niet alleen hier, staan vele grote en dure villa’s en herenhuizen. Overgebleven van de strokarton-tijd? Ze dateren al van voor de gasvondst hier.
Wat ook opvalt: nergens een huis te bekennen dat gestut wordt vanwege de aardbevingen, ook nog niet gezien als we met de camper onderweg zijn. Bij een koffiestop horen we ook een jongeman praten die als fotograaf voor een makelaar werkt en tegen iemand zit te vertellen dat het allemaal ‘wel meeviel’ en ‘dat de pers alles nogal opblaast’.
foto 886-8887-888-889-890
Schildmeer
Donderdag 25 juni 2020. Heet, >30º
We zijn nauwelijks Slochteren uit of we ruiken iets anders dan aardgas: hennep, duidelijk. Een gigantisch veld dat voor ons niet duidelijk is waarvoor. Voor de olie of als grondstof voor touw bijv.?
foto 892-893
Hennep voor het geestelijk, aardappelen voor het lichamelijk onderhoud. Heel veel hennep
Volgende stop: het beeld van Ot en Sien dat we als opdracht moeten versieren en fotograferen. Zo gedaan.
foto 895
Onderweg maken we nog iets moois mee: een koe is net bevallen van een kalfje en kort daarvoor door de boer in de schaduw van de bomen gebracht vlak langs de weg. Mooi gezicht.
foto 897
Verder met de wereldreis:
foto 900 Amerika en op verdacht omdat we naar Moskou onderweg zijn, maar eerst naar de gevangenis in Veenhuizen.
foto 900-901-906-909 (de echte)
Als we dan gearriveerd zijn op de camperplaats in Wijdjewoud mogen we voor de poort wachten omdat er pas morgen een plaatsje vrij is (een van de vijf). Daarom niet getreurd. Nog even de fiets pakken en achtereenvolgens een bezoek brengen aan Moskou en Petersburg.
foto 911-917
En dan is het goed rusten.
foto 918
Vrijdag 26 juni 2020. 32º, te warm om iets te doen.
Behalve dan een korte fietstocht naar knooppunt 21 in het natuurgebied Duurswald vlakbij. Nauwelijks 12 km heen en terug en voor ons als intussen knooppuntenexperts een kippetje.
foto 926
En dan genieten van het mooie camperplekje.
foto 920-921
de vismaraner
De weimaraner van de eigenaar van de camperplaats staat iedere dag enkele keren minstens twintig minuten zo in het water. Daarom hebben ze hem omgedoopt tot vismaraner.
Zaterdag 27 juni 2020. 24º en het is afgelopen met het goede weer. ’s Middags forse regen en onweer.
De tour van vandaag gaat langs Canada en Engeland en dwars door het Fries-Drentse Wold. Prachtig gebied waarin een paar leuke buurtschappen.
foto 930-932
uhm…..
foto 929
We komen terecht op een camperplaats die weliswaar maar 6 euro kost all-in ex stroom, maar desondanks nog te duur is. Het is best uitgestrekte plek, maar een ontzettende rommelige toestand. Zeg maar verzamelplaats van ‘kunnen we misschien nog wel eens gebruiken’. Om een algemene indruk te krijgen doe je er een ecologisch sausje overheen van biologische groenteteelt en een paar varkens. Vervolgens ruim je vooral niets op en maai je het gras alleen daar waar het absoluut moet. Voor de afwerking zoek je veel verschillende stenen bij elkaar op een paar verharde sporen te krijgen zodat de campers niet in de modder blijven hangen. Klaar.
Och, eigenlijk heeft dit ook wel wat.
Wij zitten afwisselend droog in de camper en buiten en besluiten om eens luxe te doen. We bestellen ons eten bij “Spare-rib-express” en zowaar, keurig op tijd gebracht in de nu stromende regen, alles is goed heet en het smaakt bovendien ook nog eens goed. Zo, hoezo kamperen is afzien?