Maandag 26 augustus 2019, dag 13. Wel een wolkje en zelfs ’s middags even geen zon, maar wel nog gewoon warm.
Tijd zat, de stoelen staan nog buiten en we zijn pas na de koffie weg. Geplande route is ongeveer 35 km. Maar in plaats van linksaf te gaan, gaat de routeplanner rechtsaf en zo zitten we ineens weer in Polen. Midden door Swinemünde ofwel Swinjouiscie waar ook nog een omleiding ons nog middener door de stad brengt. En daardoor komen we op de weg langs de kust terecht waar je normaal niet komt. De Oostzee blijft net buiten zicht want we zitten achter de sterk beboste duinen. Wat we wel zien zijn veel geparkeerde auto’s en heel veel Polen die met strandspullen sjouwen. Dan gaan we een bocht door en zijn we even later weer in Duitsland. We zijn op de belangrijkste toeristische route van Usedom: langs de Kaiserbäder Ahlbeck, Heringsdorf en Bansin. We hebben een camperplek uitgezocht een paar kilometer achter Bansin en het plan is om dan de fiets te pakken en pal langs de kust terug naar Polen te fietsen. Langs de gewone weg zie je namelijk nauwelijks wat van de dorpen en/of de Oostzee.
Maar voordat het zover is stuiten we net achter de grens op een zandsculpturen-tentoonstelling. Prachtige kunstwerken waren er te zien. Het bezoek was zeer de moeite waard en heeft -tig foto’s opgeleverd.
foto 132-134-137-138-144
Rond 3 uur pakken we inderdaad de fiets en trappen een hele dikke 10 km over de prachtig aangelegde route die overal tussen de beboste duinen en de bebouwing loopt. Het eerste stuk daarvan is trouwens wel afzien: over sterk stijgende en dalende bospaden.
De pieren in Bansin en vooral de grote in Heringsdorf bewandelen we uitgebreid. Het is aan één stuk toerisme wat de klok slaat hier. De mooie gebouwen langs de fietsroute zijn óf hotel, óf restaurant, óf vakantieappartement of enige combinatie daarvan. Soms afgewisseld door prachtige en hele grote villa’s. Je moet het allemaal gezien hebben.
foto 154-157-165
Als we terug zijn stoppen we net voor de camping (want dat is het eigenlijk wel) bij een iets waar je wat kunt eten. ‘Iets’ is ontstaan uit een klein plekje waar je vroeger een limonade kon drinken en is nu een overdekt terras met een verzameling gebouwtjes. Maar het smaakte prima voor weinig.Terug bij de camping staat er een bord bij de ingang dat ze vol zitten. Gelukkig staan wij er al.
km 126523
Dinsdag 27 augustus 2019, dag 14. Tegen de 30º en tegen de avond een fors onweersbui. Later zien we dat in Venlo een veel forsere onweersbui geweest is.
Niet gezocht en toch gevonden: Karl’s aardbeienland. Een klein pretpark rondom de aardbei. In het grootste gebouw waar ook de winkel en het restaurant te vinden zijn, zie je rondom tegen de muren een verzameling van meer dan 40.000 koffiepotten. Als je er nog een over hebt, mag je hem brengen. Maar het gaat natuurlijk om het zomerkoninkje. Je staat er versteld van wat je daarvan allemaal kunt maken. Dat laten ze life zien en dan kun je o.a. de potten aardbeienjam, nog gloeiend heet, zo uit het schap kopen. Chocola is een prima metgezel voor de aardbei en dus koop je pene, tabletten, potten enz. als combinatie. Het is gewoon te veel om op te noemen.
In het ‘park’ kom je gratis binnen, maar de losse kinderattracties moet je wel betalen en ook de producten hebben niet bepaald een uitverkoopprijs. Maar ja, alles bij elkaar wel leuk en we proberen thuis de chocolade-aardbeien-pasta voor de boterham wel.
foto 166-168
Ondanks dat we vanmorgen pas na de koffie vertrokken waren én het bezoek bij Karl, zijn we nog vroeg in de middag in Peenemünde. De plek waar de bestorming van de ruimte begonnen is, vooral onder de leiding van Wernher Freiherr von Braun. Natuurlijk is er een langere voorgeschiedenis, maar hier heeft men de eerste echte raketten gebouwd en naar Londen gestuurd in 1943. Vele jaren daarna als zowel de Russen in 1966 (Juri Gagarin, eerste mens 108 minuten in de ruimte) als de Amerikanen (landing op de maan in 1969), is de basis van de raketten nog steeds het type A4 (later de V2 – vergeltungswaffe- genoemd) van de Duitser von Braun.
We gaan even kijken maar het is al half vijf en het loont de moeite niet om nu nog het museumcomplex op te gaan. Dat is het doel voor morgen en dan blijven we ook nog maar een dag hier.
Wel bezoeken we nog een Russische onderzeeër die in de haven ligt tegenover onze camperplek.
foto 172-178-189
Woensdag 28 augustus 2019, dag 15. Te heet: 32º met sluierbewolking.
Naar het museum. We lopen er een paar uur rond en hebben alleen oppervlakkig alles kunnen bekijken. Onvoorstelbaar wat hier van de geschiedenis van Peenemünde en vooral van wat hier allemaal gebeurd is, te zien is. Er is besloten om dat wat er van de oorspronkelijke gebouwen nog over is te conserveren en niet te restaureren. Zo krijg je een goede indruk van hoe het was en hoe het geworden is.
Het is niet mogelijk om hier alle geschiedenis op te schrijven rondom Peenemünde, maar er moet genoeg te vinden zijn op internet.
foto 191-192-199-201-209-213
’s Middags hebben we nog de moed om op de fiets te stappen en een tochtje langs het vliegveld (nu in gebruik voor o.a. rondvluchten) naar Karlshagen te fietsen. Afkoeling zoeken in de schaduw van de bossen én op het strand. Dan wordt het uniek: wie kan er nu zeggen dat hij in 1 seizoen gezwommen heeft in de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en in de Oostzee? Ahum….
foto 219-222
Donderdag 29 augustus 2019, dag 16. Het gaat maar door: 30º
Route; we verlaten Usedom via Trassenheide, Krummin, de Peenebrücke naar Wolgast. Op het ‘vasteland’ via Freest, het vissersdorp dat tegenover Peenemünde ligt naar Greifswald. Daar blijven we ’s nachts staan op een parkeerterrein aan de haven.
foto 224-228-232-238
Eerst lopen we de stad nog door, bezoeken een paar kerken en besluiten om het Pommersches Landesmuseum morgenvroeg te gaan bekijken. Aan de haven vinden we een visrestaurantje. Wat ‘vinden’ betreft, daar hebben we al enkele weken geen moeite voor hoeven te doen. Hier in het noord-oosten van Duitsland is het vis wat de klok slaat, uit de zee of uit alom aanwezige meren.
km 126633
foto 249-251-258
Vrijdag 30 augustus 2019, dag 17. De 30º halen we niet meer, maar we zitten er niet ver vanaf.
Zoals we onszelf beloofd hadden: eerst naar het museum. Heel uitgebreid de geschiedenis van Pommern, interessant om te zien. Daarbij hebben ze ook een collectie schilderijen waaronder enkele werken van Frans Hals en Vincent van Gogh. Van de meest beroemde schilder hier, Caspar David Friedrich, hangen diverse werken. Mooie schilderijen. Het museum zelf is ondergebracht in een voormalig Franciscaner klooster dat erg mooi getransformeerd is.
foto 260-265-273-275-279-282
We zitten écht in een ander land: als we pinnen komt er zomaar een briefje uit van 100 euro dat even later zonder blikken of blozen door de museumskassamevrouw aangenomen wordt en niet gecontroleerd. Zo’n papiertje word je in Venlo nergens meer kwijt.
Na ons museumbezoek permitteren we ons een lekkere kop koffie op het terras op het raadhuisplein.
We vertrekken in Greifswald na de lunch en rijden rechtstreeks naar Stralsund, niet om er te gaan kijken, dat komt later, maar om de brug over te gaan naar het eiland Rügen. Bijna direct op het eiland begint de Deutsche Alleenstrasse. Een terechte naam, want bij een Allee stel je je een bomenlaan voor en dat is de weg van begin tot eind. Omzoomt door oude, dikke eiken. De weg is daardoor nogal smal, maar dat geeft niet.
Putbus waar we doorheen komen, is de witte stad. Letterlijk álle gebouwen zijn wit en overal staan mooie rozen tegen de gevels aan te bloeien. Daar zien we op het station ook de smalspoor-stoomloc ‘der Rasende Roland’ staan die we even later zien rijden.
foto 290
Lastiger is het om een goede overnachtingsplek te vinden. Er zijn er weliswaar diverse, maar zoals iemand ergens in een commentaar opmerkte: in Oost-Duitsland is alles duurder, te duur. Met behulp van 3 appjes vinden we toch een plek bij de haven van Baabe. Mooi hier, aanlegplaats voor verschillende rondvaart- of veerboten, het elektrisch (!) toeristentreintje en ook een Fischbude met Fisch und Pommes. Een paar meter verder kun je met het roeiveer oversteken om dan langs een binnenmeer naar Sellin en verder te fietsen. Dat is het plan voor morgen.
km 126720
foto 298-302