Zaterdag 8 juni 2019
Bedoeling was om een uitstapje te maken naar een schaapskooi, maar het weer gooit roet in het eten. Het regent en de bewolking hangt nogal laag, Als het tegen 11 uur opklaart wordt alsnog besloten om een wandeling te maken naar een redelijk nabijgelegen klooster. Dat gaat een uur of drie duren, dus dat mag Thea alleen doen, conditioneel voor mij niet haalbaar.
foto 297-305-308
Op de terugweg over een hangbrug – maximaal 4 personen tegelijk erop, zakt Jaro met een been door een plank….
foto 316
’s Avonds is er weer een diner in het pension. Goed geregeld allemaal.
Bij de distilleerderij Zetea enkele dagen geleden werd het distillaat (met die 50%) ‘moedermelk’ genoemd. Waar dat vandaan komt is onduidelijk, maar het schijnt hier inderdaad meer gebruikt te worden. Zoiets hebben ze hier ook, alleen in rood en een ietsje minder alcohol. Voor 40 lei per liter. Van de aankoop blijft genoeg over om thuis ook nog te drinken 😉
320 en Jaro doet de bestellingen
Zondag 9 juni 2019, excursiedag.
’s Morgens even wat nevelig en daarna zon met 25º
De bus vertrekt om 08.00 uur voor een rit van 1,5 uur voornamelijk door de bergen. Vaak een Oostenrijks-achtig landschap. De dorpen waar we doorheen rijden zijn over het algemeen goed verzorgd, zowel de huizen als de openbare ruimte. In tegenstelling tot de kleine stadjes waar het er armoediger uitziet.
foto 322
We bezoeken 2 van de 5 kloosters die allemaal Unesco-Werelderfgoed zijn. Zeker het eerste is wereldberoemd vanwege de schilderingen aan de buitenzijde van de kerk. We krijgen daarover uitleg van een zeer energieke en superenthousiaste non met ontzettend veel kennis van bijbel, geschiedenis en orthodoxe kerk en de combinaties daarvan. Indrukwekkend, niet alleen de non, maar zeker ook de kerk. Het is Pinksteren en er is een dienst aan de gang, de kerk puilt letterlijk uit. Het geluid wordt buiten op luidsprekers ten gehore gebracht en er zitten hier en daar ook mensen zeer aandachtig te luisteren.
Men vermoed dat de schilderingen aan de buitenzijde toen gemaakt zijn om het bijbelverhaal te vertellen voor de ongeletterde mensen in de omgeving. Typisch is ook dat de plaatjes aangepast zijn aan het leven in Roemenië en de toenmalige tijd. Baby Jezus draagt bijv. traditionele Roemeense kleding en in het oude testament werd al met kanonnen geschoten.
foto 330-331-333-336-339
foto 352-357-358
Via (weer) een uitgebreide lunch rijden we naar een eierenmuseum. Daar blijkt dat het beschilderen van eieren iets is wat letterlijk al eeuwen over de hele wereld gedaan wordt. Met uitleg van de kunstenares die dus niet alleen eigenaar van het uitgebreide museum is, maar zelf ook kunstig bewerkte eieren maakt.
In de vitrines eieren van kip tot reptiel en ook (kopieën van) de beroemde Fabergé ontbreken niet. Heel mooi om te zien.
Zij verteld hoe de eieren bewerkt worden voor de beschildering en laat dan zien hoe met gekleurde warme bijenwas het kunstwerkje tot stand komt. Een vaste hand en een goed gevoel voor verhoudingen zijn essentieel. Bovendien kun je niet zomaar iets erop zetten, maar de voorstelling moet voldoen aan allerhande regels uit Moldavië, waar we hier zitten.
foto 369-381-376-378-385
Ruud Brueren zegt
Hallo,
Thea of Wim wat een mooie foto’s weer!!
Nog veel plezier.
Gr Margot&Ruud