Donderdag 6 juni 2019, excursiedag.
Gisteravond hadden we ineens een waterballet in de badkamer: de afvoerslang van de wasbak los. Maar wat we ook proberen, we krijgen de aansluiting niet meer voor elkaar. Jaro, onze reisleider die dit toevallig hoort, weet raad. Hij en echtgenote Ildiko zijn Roemenen en zijn al 15 jaar de begeleiders van deze reis. Zij, beiden onderwijzers) zijn begin jaren ’80 gevlucht naar Nederland. Spreken Roemeens, kennen iedereen hier. Dus wordt de echtgenoot van de mevrouw die hier in het restaurant werkt en na het werk opgehaald wordt, ingeschakeld. Hij kijkt ernaar, heeft iets niet bij zich en komt ’s morgens om half negen terug. Als hij een minuutje over half negen er aan komt heeft Jaro al geïnformeerd waar hij blijft. Enfin, reparatie wordt gedaan en 100 Lei verder stappen wij op de bus voor de excursie vandaag.
Eerste stop al na 3 km is het ‘vrolijke kerkhof’. Zo genoemd omdat een kunstenaar de houten kruizen bewerkte en voorzag van een afbeelding en een klein gedichtje over de overledene. Soms heel grappig, soms ironisch.
foto 159-160-166
Tweede stop het openluchtmuseum in Sighet. Zoals overal ook hier een verzameling oude huizen, bijeengebracht door afbraak en heropbouw hier ter plaatse. Best wel een hele wandeling door het park waarbij we vergezeld werden door nogal wat water uit de lucht. Toen we buiten waren scheen de zon weer een beetje en werd er koffie gedronken in een cafeetje om de hoek: op het terras een paar, in het café zelf een paar en de rest in het magazijn. Omzet van een hele dag in een half uur gemaakt.
foto 186
Derde stop voor de lunch in het waarschijnlijk chiqueste hotel van Signet en heel wijde omgeving.
foto 192
Vierde stop voor bezoek aan de gevangenis voor politieke gevangenen tijdens het communistisch bewind dat duurde tot 1989. Het gebouw is nu één groot gedenken geworden. Best wel indrukwekkend.
foto 195-199-202-203
foto 211 en 212 Sighet
Daarna nog even de stad inlopen, koffiedrinken en pinnen en weer de bus in voor de vijfde stop bij het houten (nonnen-)klooster van Sapanta. Helaas regent het intussen weer. Het complex is pas 15 jaar oud en ligt er heel mooi bij.
In Roemenië is het, net als bij ons een tijd geleden, nog heel normaal dat jongens en meisjes pater of non worden. In ‘de kerk’ is ook nog genoeg geld beschikbaar. Het bezoek van de paus in Roemenië vorige week was dan ook een gigantisch succes.
foto 219
De lunch van ’s middags is intussen wel een beetje gezakt zodat we het ’s avonds maar doen met een uitsmijtertje.
Vrijdag 7 juni 2019.
Afzien: we moeten om 06.00 uur op om uiterlijk tegen 07.00 uur te vertrekken naar de stoomtrein in Viseu-de Sus. We zijn dan keurig op tijd voor de trein die om 9 uur vertrekt voor een tocht door het dal. Het is er héél erg druk: er vertrekken 3 stoomtreinen en het krioelt er van de schoolkinderen.
Onderweg stopt de trein voor de koffiepauze waar we de onze bonnetjes (allemaal inbegrepen) voor koffie en een donut kunnen inleveren. Het is genieten van de tocht op een topsnelheid van een dikke 10 km/uur. Mooie uitzichten door het dal dat soms bij inspanning van de locomotief bijna helemaal verdient in de rook en stoom. Op het eindpunt kunnen we de bonnetjes voor de mixed-gril-schotel en de frisdrank inleveren. Wat een organisatie zeg! Honderden mensen die allemaal wat willen hebben worden in recordtijd afgewerkt. Als de trein terug gaat begint het weer te regenen, maar bij de eindhalte rond half twee is het weer droog. Keurig geregeld.
foto 238-241-244-247-250-251-254-263
We moeten nu nog 100 km rijden.
270-272-276
We komen om 18 uur op de camping aan. Alsof het zo moet 🙂 Het is eigenlijk geen officiële camping, maar een groot grasveld bij een pension. Ziet er allemaal heel erg goed uit….., maar er is een probleem. Door de aanhoudende regen van de laatste tijd is de grond veel te drassig om op te kunnen rijden. Maar met wat inschikken staan we allemaal in de oprit en naast het pension.
Om half acht begint de folklore-avond met diner in het restaurant van het pension. Goed eten, goede muzikanten en een erg goede dansgroep.
foto 278-295